2014. máj 15.

Baba altatása az első hetekben: 10+1 módszer

írta: LOR
Baba altatása az első hetekben: 10+1 módszer

6a5b893976687efba0d382593fb5529f.jpg

Pán Péter pár napja múlt 1 hónapos és azt hiszem épp az első "fejlődési ugrásával" próbálkozik. Ez az aktív tevékenységein is észrevehető; éberebb, kiváncsibb, többet kommunikál. De mivel a legszembetűnőbben az alvási szokásaiban mutatkozik ez meg gondoltam összefoglalom gyorsan az eddigi elalvási/ altatási praktikáinkat hátha másnak is jól jöhet majd 1-1 tipp a kezdeti időkre.

Eltérően attól, ahogy a Suttogóban olvasható Tökmag mostanában nem rövidebbeket alszik és gyakrabban kér enni, hanem pont hogy elkezdett esténként (a fürdetés utáni "szakaszban") hosszabbakat pihenni, 6 órákat is alszik (éljen, éljen! :) és mikor enni kér szintén hosszabban élvezi a tejecskét. Korábban nagyon hatékonyan evett, szinte 10-15 perc alatt jól lakott. Mostanában viszont, gyakran 25-30 perceket is elidőzik az szopizással. 

1daabb15a7d55af31dc67f42ea93cb60.jpg

Mondanom sem kell, hogy az esti hosszabb alvásnak miért is örülök annyira. Végre egyben pihenhetek én is, ha nem is 6, de legalább 5 órákat. Eddig maximum 3 órát tudtunk egyfolytában aludni, és bár megvolt a napi 8 óra alvás, de minimum 3 részletben és azért az nem az igazi. Tudom, tudom másoknak ennél sokkal hektikusabbak ez éjjelei és még így is szerencsések vagyunk. De szerintem ebben az is közre játszik, hogy nem teljesen és kizárólag igény szerint szoptatok, hanem kezdettől fogva próbáltunk pici rendszerességet vinni a napokba. Pán Péter egyébként nagyon nyugtalanul alszik. Sokszor megébred és sokat álmodik. Ezek a hosszabb pihenések neki is biztosan jót tesznek. Lássuk akkor, hogyan, milyen módszerekkel aludt el eddig:

1. Elalvás evés közben. Születésétől fogva ez volt a leggyakoribb változat, hiszen ezzel problémánk is volt  kezdetekben. Mai napig, ha elalszik evés közben, akkor szinte lehetetlen felébreszteni. Csak arra riad fel (néha) ha kiságyába lerakom. Még a büfiztetést is lezavarja félálomban, ha arról van szó.

2. Elalvás ringatással / járkálással. Ha lerakom az ágyába, de még nem elég fáradt, akkor bizony sírni kezd és legtöbbször azt igényli, hogy felvegyék és karban legyen. Az első hetekben a leghatékonyabb altatásunk ilyenkor a járkálás volt, a besötétített babaszobában. Egész terhességem idején (az utolsó napokban is) sokat sétáltunk (főleg Bruno kutyussal és apukájával) így az ilyen fajta mozgás a pocakon kívül is egyből megnyugtatta.

3. Jóga zenére. Mert ezt is heti legalább 1x hallotta a pocakban, így a nagyvilágban is könnyen megnyugtatható ilyen módon és ha alvás közeli időben hallgatja, bizony könnyen el is szundít rá.

4. Klasszikus zenére. Ha már a zenénél tartunk. A születése utolsó előtti hetében Liszt koncerten jártunk, így nálunk ez lett a fő klasszikus, vagy legalább is az első amit hallgattatunk vele. Több nyűgös estén vált már be ez a halk zene is. Persze szintén sötétben és a közelünkben pihenve.

5. Felhúzhatós zenélő játék. Ezt a macit nagymamitól kaptuk, és Brahms Lullaby-át játsza. Ezt is nagyon megszerette Tökmag. Mostanában már sokszor elég, ha miközben az ágyikójában fekszik, felhúzom párszor egymás után a macit és közben simogatom a kobakját. Még mielőtt végleg álomba szenderülne, elköszönök tőle és utoljára felhúzom a játékot. Így mikor én már nem vagyok a közelben, a zene még szól egy darabig.

6. Éneklés vs. csend. Ha nem szeretne még lefeküdni és eléri, hogy felvegyem, néha énekkel próbálkozom (Aludj el kisember) néha viszont teljes csendben ringatom. Van, hogy úgy érzem egyértelműen a csendet+közelséget igényli csupán.

7. Egymás mellett alvás. Éjjeli etetésekkor, mikor nem akarom, hogy túlságosan felébredjen, de valahogy ez mégis megtörténik én viszont egy percig sem tudom tovább nyitva tartani a szemem, vagy hordozni őt, akkor győz a fáradság és az egymás mellett alvás. Leteszem magam mellé a kinyithatós kanapéra (természetesen a fal felőli oldalra, ott nem történhet vele semmi baj) és simogatva a pocakját általában előbb én alszom el, majd szép csendben ő is.

7+ Lábemelés. Van, hogy ilyenkor is nyűgös még és sírdogál. (Én enyhe hasfájásra szoktam gyanakodni ez esetben.) Ha a büfizés nem segített, akkor a (fekvő helyzetben) hassimogatás helyett a lábacskáit szoktam a pocakja felé emelgetni. Csak épp hogy piciket, de ez általában bejön és hamar megnyugszik tőle.

8. Cumi. Elég korán bevetettük már a cumit és ez idági nem is bántuk meg. Nagyon hamar meg tudja nyugtatni ez a csodaeszköz. Persze nem szeretnénk, ha rászokna és csak olyankor adjuk neki, ha ő kéri, de mostanra már nagyon ragaszkodik hozzá. Ha fáradt akkor bizony kéri a cumit. Az egyetlen gondom ezzel csak az, hogy néha olyan sokáig "nyummantja", hogy pont attól nem tud elaludni. Már épp elszenderedne, mikor belecuppant mégegyet és újra megébred. Viszont ha elég fáradt és tényleg aludni szeretne, kiköpi magától.

9. Alvás kocsiban. Akár babakocsi, akár autó, az alvás 5 percen belül garantált. Az utazást, egyelőre ilyen módon, nagyon élvezi. :)

10. JOLLY JOKER: szülők mellkasán alvás. Ha nagyon menthetetlen a helyzet és Tökmag rendkívül nyűgös akkor jön az ütőkártya: apukája vagy az én mellkasomon alszik el a legszívesebben. Kezdetben itt is ficánkol, de nagyon hamar megadja magát a leragadó szemeknek és beszippantja őt az álomvilág.

Egyetlen dologgal nem sikerült eddig mit kezdenünk: és ez a csuklás. Azt nagyon nem szereti, ami persze érthető is. Erre még nem nagyon van ellenszerünk. Ha csuklás van akkor nyűgösség van és nincs alvás, amíg el nem múlik.

 

Szólj hozzá

zene alvás szoptatás fejlődés altatás