2013. okt 24.

Alma-sajt-dió

írta: LOR
Alma-sajt-dió

spinach walnut apple.JPGA várandósság 16. hetében járva egyre többet foglalkoztat a "Mit egyek?" "Mennyit mozogjak, hol, mikor?" kérdésköre. Mi lenne javasolt, vajon mennyit bírok? Mi nem árt vagyis inkább mi tenne a legjobbat a babának? Azt mondják a terhességben az az egyik legjobb, ami talán kicsit kompenzálja a testi és lelki megpróbáltatások tömkelegét, hogy ehetünk amit csak megkívánunk és annyit amennyi jól esik, anélkül, hogy bárki elítélne minket érte. Hmm. Nem is tudom. A kívánósság első szeleit megérezve én egy kicsit máshogy látom. Mindig is hálás voltam vékony testalkatomért, de az utóbbi időben mégis csak gyakran furdalt a lelkiismeret, hogy nem sportolok igazán, eleget. Gyerek és ifjú koromban versenyszerűn kosárlabdáztam és az akkori edzések számához képest, már régóta nagyon le vagyok maradva. Első várandósság lévén egy nagy szürke lyukkal nézek szembe, fogalmam sincs, hogy mi vár rám, milyen tünetek jönnek még, minden úgy megy-e majd ahogy mennie kell, "kidagadok-e" és ha igen mennyire? Lassan neki kellene látnom a terhes ruha vásárlásnak is, amivel kapcsolatban szintén nagyon lelkes vagyok, de ötletem sincs, hogy mekkora ruhákat kellene vennem. Ezért is lenne fontos tudnom, hogy vajon mekkorára növök majd? Elhatároztam még a legelején, hogy 10 kiló a megengedett, annál többet nem szeretnék hízni, (persze mindig a baba egészsége a fő és úgyis ő parancsol most), de mégis csak van egy cél, egy támpont amihez addig is tarthatom magam.

Lássuk akkor a "Mit együnk" kérdést.

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én leginkább gyerekkorom ízeit kívánom mostanában; úgy mint csoki puding, császármorzsa, vadas, gyümölcsmártás a hús mellé, krumpli leves, minestrone leves, kürtös kalács, "kefíres süti", tojásos nokedli, csirke paprikás, diák-csemege-kolbász.. Vannak napok mikor nagyon mellé sikerül az ételek összeválogatása. Pl, mikor az irodában a többieknek ebéd időben kedve támad pizzát rendelni (és ahelyett, hogy az előre el és bekészitett barna kenyeres, zöldséges szendvicsemet fogyasztanám, mandarinnal, lecsúszik egy fél pizza.) Majd hazaérve a párom anyukája által kedvesen és finoman elkészített, mire hazaérek megmelegített, sült krumpli+gordonbleu vár, így vacsorára már csak egy adag tejberizst kívánok. Aztán persze vannak napok, mikor előre megtervezetten sikerül szintén csupa finomakat és jól ennem. Pl. reggelire kímélő, csokidarabkás corn flakes joghurttal, tízóraira 2 db mandarin, ebédre banán + barnakenyérből paradicsomos, madársalátás szendvics, hazaérkezéskor erőleves (a kelleténél talán kicsit több tésztával), csemegeként alma-sajt-dió, és ha este még mindig éhes lennék akkor paradicsomos heringfilé konzerv egy szelet barnakenyérrel. Na ez utóbbit és ehhez hasonló étrkezéseket szeretnék ezentúl is tartani.

Ha Ti is tanácstalanok vagytok még, hogy miből mennyit kellene fogyasztanatok, íme egy igazán praktikus segéd ábra. Egy osztrák tájékoztatóban találtam. A magyar javasolt étrendtől (kismamák számára) annyiban tér el, hogy hazánkban a gabonafélék foglalják el a legalsó szintet és csak aztán következnek a zöldségek, gyümölcsök. Ez az ábra nekem sokkal szimpatikusabb, már csak azért is, mert anyukámnál nemrég kialakult a glutén érzékenység, mely manapság sajnos olyan gyakori.

Piramis_éte_kismamák.jpg

Végül pár tipp; ínycsiklandó, könnyen elkészíthető ételek és nassolni valók:

 

Reggeli:

° corn falkes+gyümölcs joghurt+banán felkarikázva, összekverve (igazi energiabomba, személyes kedvencem)

° banános, zabpelyhes müzli (recept itt)

° tojásrántotta paradicsommal, sajttal, rukkolával

° bundáskenyér uborkával, paradicsommal

° amerikai palacsinta nutellával, banánnal

 

Tízórai:

° szezon gyümölcsök (pl. szőlő, mandarin, alma, banán, eper, málna, körte, barack, szilva, cseresznye)

° magvak (pl. dió, kesudió, tökmag, pisztáciá stb.)

 

Ebéd:

° levesek minden mennyiségben (az én kedvenceim: hús leves, paradicsom leves, borsó leves, minestrone leves, ° krumpli leves, frankfurti leves)

° spenótos, csirkés tészta parmezánnal

° rakott krumpli (ahogy a mamád készítette)

° mexicoi zöldséges, riszes, csirkemell csíkok

° tojásos nokedli zöldsalátával

° paprikás krumpli

° lecsó (bár én annyira nem rajongok érte)

° rizses sajtgolyók almás, zeller salátával

 

Uzsonna:

° alma-sajt-dió tál

° ruccola olasz sonka tekercsben mozarellával

° pirított barna kenyér avokádó krémmel/ tojás krémmel/ tonhal krémmel

° barackos, paradicsomos bruschetta

+100%os vagy frissen facsart gyümölcslé

 

Vacsora:

° grill húsok, grill zöldséggel

° pesztós tészta

° ebédmaradék tovább gondolva pl. maradék sült csirkehús, krumpli pürével, lila káposztával

° főzelékek pl. borsó főzelék, finom főzelék, zöldbab főzelék

° leveles tésztában sült virsli nagy adag salátával

° húskenyér vagy fasírt, barna kenyérrel, francia salátával

 

-A sort később még folytatjuk. Addíg is írjátok meg a kommentben a Ti kedvenceiteket!-

Ha profi táplálkozási tanácsok után kutatsz, kattints a Kismamdiéta Blogra!

Szólj hozzá

recept