2014. már 14.

Papírmunkák az Ausztriában szülés körül

írta: LOR
Papírmunkák az Ausztriában szülés körül

9b633e72de8898f5d221ab32216252df.jpgNem rég még a kelengyelistát állítottam össze, most pedig már az utolsó szülés előtti és az első szülés utáni teendők körül forognak a gondolataim. Még jó, hogy 2 hónapig itthon lehetek a nagy nap előtt, sok az utánajárni való. Szép lassan azért persze fogynak a napi teendők és elintézni valók, de pár apróság még mindig maradt. Nem rég emailben kérdezte egy kedves olvasónk, hogy melyik dokumentumok kellenek pontosan, ha az ember Ausztriában szeretne szülni. Hátha másnak is jól jöhet a válasz/lista, lejjebb találtok egy részletes összeállítást a szükséges papírokról és bejelentési kötelezettségekről, a sógoroknál és itthon.

Szükséges papírok, amiket feltétlenül vigyél magaddal a kórházba: Elsősorban az eisenstadti kórházról tudom pontosan, mert e-mailben majd telefonon is megérdeklődtem: a baba osztrák anyakönyvének kiállításához szükséges dokumentumok: házassági kivonat, állampolgárságot igazoló okmányok (személyik vagy útlevelek), lakcímkártyák, apa és anya születési anyakönyvi kivonata. Egyik dokumentumot sem kell (hivatalosan) lefordíttatni, mert elég sok magyar születést bonyolítanak a kinti kórházban, így van már rutinjuk a papírmunkával is. A baba anyakönyvi kivonatát a kórház igényli majd meg az eisenstadti Standesamttól. A baba, ha kint születik is, nem lesz automatikuson osztrák állampolgár! Az osztrák állampolgárságot ennél sokkal nehezebb és körülményesebb megszerezni. Tehát magyar szülők Ausztriában született gyermeke magyar állampolgárságot kap, de elsőként osztrák anyakönyvet. + Fontos: A kórházi csomagodba mindenképp készítsd be a Mutter-Kind-Passod, a várandóság alatti leleteket és vizsgálati eredményeket illetve a nőgyógyásztól kapott kórházi beutalót!

Magyar születési anyakönyvhöz szükséges iratok: Miután hazaértetek, a baba osztrák anyakönyvét hivatalosan kell lefordíttatni, majd egy több oldalas kérvénnyel együtt benyújtani a helyi anyakönyvvezetőnél. (Nem árt, ha magatokkal viszitek még a személyi igazolványokat, lakcímkártyákat és a házassági kivonatot is, biztos, ami biztos.) Ugyanitt kell igényelni a kicsi személyi igazolványát, lakcím, taj és adó kártyáját is. Természetesen ez mind csak a magyar születési anyakönyvi kivonat kiállítása után után szép sorban készül majd el. Nem áltattak minket a városházán, a dokumentumok megérkezése pár hónapba is telhet.

A baba biztosítása: A baba orvosi ellátásának és a szükséges vizsgálatoknak a költségét az anya biztosítása az első évben fedezi. Az osztrák kórházi (alap)ellátás így ingyenes, biztosítód gondoskodik róla. Hazamenetelkor a kórház azonban a bent töltött éjszakák számának megfelelően egy minimális díjat felszámítva számlát állít(hat) ki, melyet utólag kell majd befizetni. A hálapénz fogalmát a kinti dokik nem ismerik, ilyenen szerencsére nem kell törni a fejed. A fentiek alapján tehát kötelező Mutter-Kind-Pass vizsgálatokat is ingyenes tudjátok majd igénybe venni. Amennyiben itthon (is) szeretnél orvosi ellátásban részesülni és szeretnéd, hogy a picur is biztosítva legyen a kinti biztosításod által, akkor mindenképpen igényeld meg a kinti biztosítótól az E-106-os nyomtatvány megküldését a (lakóhelyed szerinti) területi OEP-nek. Ezáltal itthon, extra TB fizetése nélkül, is jogosulttá váltok az orvosi ellátásra.

További teendők

Az osztrák biztosítónak mielőbb meg kell majd küldened a születésről szóló kórházi jelentést és a baba (osztrák) születési anyakönyvi kivonatát, valamint szintén a születés után, meg kell igényelned a családi pótlékot és az általad választott Kinderbetreuungsgeldet.

A születés utáni max. 8. héten (a Mutterschutz és a Wochengeld lejártáig) jelezned kell osztrák munkáltatód felé, hogy mikor szeretnél majd visszamenni dolgozni és hány órában. (Az hogy meddig tart a Karenz és meddig kapod a Kinderbetreuungsgeldet, nem feltétlenül kell, hogy egybe essen. Ez csakis a Te döntésed. A Karenz lehet hosszabb a juttatás idejénél, de fordítva már figyelned kell a szabályozásokra!) A munkahelyednek is szüksége lehet a születési dokumentumokra, vagyis az osztrák anyakönyvi kivonatra.

Ha megszületett a picur, mindenképpen értesítsd a (magyar) védőnőt is, hogy bármikor, ha szükséged lenne rá, a rendelkezésedre tudjon állni, (illetve természetesen neki is vannak dokumentációs és jelentési kötelezettségei).

Amennyiben itthon (is) jártál terhesgondozásra, melyet a (gondozási) Kiskönyvben a doktorod és a védőnő is megfelelően dokumentált, akkor max. 6 héttel a baba születése után megigényelheted a magyar állam által nyújtott (egyszeri) anyasági támogatást is. Ennek feltételeiről bővebben itt.

 

Szólj hozzá

betegség szülés Ausztria 3.trimeszter dokumentomuk