2014. jan 15.

Kismama frizurák

írta: LOR
Kismama frizurák

jessica alba_kismama hajtrend.jpgAz utolsó hetekben a kismamák többsége egy rendkívül kellemes "várandós mellékhatásnak" is tanúja lehet. A megnövekedett női nemi hormon szintnek köszönhetően a haj szerekezete és minősége megváltozik. Ez főleg a gyenge, vékonyszálú hajú kismamáknak okoz nagy örömöt. (Èljen, éljen!) Hajuk dúsabb lesz és sokkal egészségesebbnek látszik, ugyanis az ösztrogén és a progeszteron serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél. Nem csak a hajszálak mennyisége, de sok esetben annak minősége is megváltozik. Akik gyerekkorban kunkorodó fürtökkel büszkélkedtek (melyek aztán szép lassan kiegyenesedtek és mára csak hajbodorítóval csalhatóak vissza) azok ilyenkor sokszor rácsodálkozhatnak az újra fel-fel bukkanó göndör tincsekre. (Az én esetemben ezek rendszerint elég rakoncátlanok és jelenleg sehogy sem passzolnak a képbe. A hajam most se nem egyenes se nem hullámos. Bár már alakulóban van az "új" hajkoronám, érzem a változás szelét, bőven van még mit javítani a helyzeten.)

Az általam olvasott könyvek és persze környezetem is kíméletlenül rávilágít a (Pán Péter születése után) ránk váró első hetek/hónapok kemény kihívásaira. Fel vagyok készülve rá (nem azt hiszem erre nem igazán lehet) de mondjuk úgy, hogy nem támasztok valótlan elvárásokat és nem képzelem csupa rószaszínnek ezt az időszakot. Valószínűleg hulla fáradt leszek, nyűgös és csapzott. Még jó, hogy az időm nagy részét (egy darabig) a 4fal között fogom tölteni. Viszont, éppen ezért megpróbálok mindent megtenni, hogy enyhítsek kicsit a jövőbeni terheken és előkészítek pár dolgot, amiket már most módomban áll. Ezek közül egy pl. a hajvágás, esetleg festés. A frizura nagyon sokat ronthat vagy éppen dobhat az ember kinézetén. Reménykedem benne, hogy egy trendi vágás után, a nehezebb időkben is könnyű dolgom lesz majd a hajammal és jól fogom érezni magam a bőrömben. Mivel a hajam jelenleg leginkább fél hosszúnak nevezhető, valami ilyesmire gondoltam:

 

Képek forrása: mamazsola/pinterest/kismamafrizurák

Persze, ahogy az általában lenni szokott, az eredeti hajszínemmel sem vagyok teljesen kibékülve, lassan ideje is lenne egy újabb festésnek (vagy melírnak). A szóbeszéd azonban úgy tartja, hogy a kismamáknak/babáiknak árt a hajfestés. Nézzük mi az igazság: Igaz, hogy "A hajfestékekben levő anyagok felszívódnak a fejbőrön keresztül, ez a mennyiség azonban nem okoz problémát a magzatnak." (forrás). Ez a tény persze, nem csak a hajfestékekre, de egyéb bőrrel érintkező vegyszerekre is érvényes, gondoljunk csak például a hajlakkra. Ezért aztán nem árt, ha átolvasod, hogy milyen összetevőkből áll a kiválasztott festék. (Manapság léteznek már bio-hajfestékek is.) Ha nagyon elővigyázatos akarsz lenni  az első trimeszter idején kerüld a hajfestést, mert ilyenkor a külső környezeti tényezők, még jelentős hatást gyakorolnak a kicsi szerveinek, idegrendszerének fejlődésére. A melírozás során a festék kevésbé érintkezik közvetlenül a fejbőrrel, ezért ha túl óvatos vagy, inkább ezt a módszert vagy enyhe hajszínezőt használj. A szépülés alatt pedig szellőztess, hogy a festés során felszabaduló gázokból minél kevesebb maradjon a légtérbe.

 

Szólj hozzá

haj 3.trimeszter