2014. feb 01.

Túróval töltött sült zsemle

írta: LOR
Túróval töltött sült zsemle

túrós.pngEzer és egy éve nem ettem már ezt a finom, elfelejtett desszertet. Ennek fő oka bizonyára az, hogy évek óta nem került a kezembe, főleg nem a hasamba klasszikus fehér (vizes)zsemle. Pedig mennyire szerettem a vajas kiflivel együtt! A napokban úgy adódott hogy egy teljesen ismeretlen pékségbe tértem be, ahol reform választék híján csak hagyományos zsemlét tudtam vásárolni. Egyszer belefér! Otthon, szendvics készítés közben, mialatt épp egy csipetet loptam a zsemle belsejéből, bevillant egy réges-régi hasonló mozdulat, ezzel a recepttel együtt. Hányszor készítettük Anyával hétvégenként drága Mamikánk receptjét!

Akkor még a retro kenyérpirítóban, aminek felülről kinyitva a tetejét bekukucskálhattunk, hogy már elég barnára sült-e a kenyerünk és aminek a rácsos, morzsagyűjtős tálcáját egy villaszerű fémdarabbal lehetett kihúzni. Ki emlékszik erre a szerkezetre?

Na, de a recept is biztos érdekel Titeket, szóval akkor lássuk:

Hozzávalók (4 személyre):

      • 4 db zsemle
      • 25 dkg túró
      • 1/2 1 csomag vaníliás cukor
      • 1 db tojás
      • 2 dl tej
      • citrom héja
      • mazsola (az eredeti recept szerint)

Elkészítés: A zsemlék legtetejét levágjuk, majd belsejüket kiszedjük és egy kis tálba rakjuk. A zsemlék külsejét vaníliacukros tejben röviden megáztatjuk. A zsemlék belsejéhez hozzáadjuk a túrót, tojást, maradék vaníliás cukrot,(mazsolát) és egy citrom héját. A tölteléket jól összekeverjük majd visszatöltjük a zsemlékbe. Légkeveréses sütőben, sütőpapírra helyezve, 200 fokon addig sütjük, míg a zsemle tetők éppen megpirulnak. Porcukorral meghintve tálaljuk. Tipp: Ha hétköznapi ebédhez szánnád desszertként akkor készíts hozzá, szintén pár perc alatt mondjuk krémes zöldborsófőzelék főzeléket, pirított virslivel. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

recept sütés ebéd