2014. feb 18.

Baba haj, mama haj, hjajj - 1. rész

írta: ZSOla
Baba haj, mama haj, hjajj - 1. rész

babahaj.jpgNemrégiben arról írtunk, hogy a várandósságnak milyen áldásos hatása van a kismamák hajkoronájára.  Ez igaz, tapasztaltam. De hosszú távon tehetünk bármit is a génekkel szemben? Megszűnik valaha a szoptatás során természetes - mégis rémisztő - hajhullás? És a másfél évesen még mindig "kopirnyó" (a családunkban ez egy nagyon kedves kifejezés) kislányunknak lesz valaha rendes haja? Vagy forduljunk mindketten a képen látható, kicsit bizarr paróka-sapka készítőhöz? ;)

A mi családunk a létező összes irányból "remek" vékony szálú hajjal van megáldva. Ezért is volt annyira felemelő, hogy abban a gyönyörű kilenc hónapban, amíg Mazsolát vártam, a tomboló hormonok sosem látott hosszú és erős (ez persze relatív) frizurát varázsoltak a fejemre. A szülés után aztán következett a feketeleves, amivel kisebb-nagyobb mértékben minden kismama szembesül. De mitől hullik ilyenkor annyira a haj?

  • Késleltetett nyugalmi fázis: A legfontosabb ok, hogy azok a hajszálak is a szülés után hullanak ki, amelyek már a terhesség alatt távozásra lettek volna ítélve, de a női nemi hormonok (progeszteron és ösztrogén) megnövekedett szintje miatt tovább maradnak az un. növekedési fázisban (bővebben).
  • Vérszegénység és / vagy vitaminhiány: a terhesség és a szoptatás ideje alatt könnyen előfordul, hogy kimerülnek a kismamák vas-, nyomelem- és vitamin raktárai.
  • Évszak: Egy teljesen általános indok is közrejátszhat, tavasszal és ősszel minden ember haja jobban hullik (legalább) egy kicsit.

Ebben az időszakban, általában 1-2 hónap, de akár 4-5 hónap is lehet (nálam több, mint egy év volt) a legtöbb nő szinte úgy érzi, hogy meg fog kopaszodni. Különösen ha csomókban távozik a régi haj. Mi tekinthető még normálisnak?

  • A szakértők sokszor nem is a kihullott haj mértékében, hanem a fokozott hajhullás idejében adják meg a kórosnak tekinthető mértéket. E szerint, ha 6-9 hónap alatt nem mérséklődik a probléma, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert akár hormonpótlásra is szükség lehet
  • Ha mindenképpen számolgatni szeretnénk, akkor az hajmosás után 3 nappal érdemes megejteni. Fésülködés után - mondjuk egy fehér lepedőről összegyűjtve - kb. 120 szálat gyűjthetünk össze a még normálisnak tekinthető esetben

Hajszálaink természetes lecserélődését ne kerülhetjük el, de tehetünk azért, hogy közben ne "kócos madárfészket" hordjunk a fejünkön ;)

  • Az első és legfontosabb a vitaminokban és nyomelemekben gazdag táplálkozás
  • Ha ez nem elég - mint például a mostani késő téli időszakban - akkor vitaminpótlás. A terhességi vitaminok többségét például szoptatás alatt is lehet szedni, de ott vannak a speciális szépségvitaminok is
  • Természetes hajpakolások (pl.: csalánlevél tea, joghurtos tojás, avokádó, stb.), masszázsok
  • Vagy akár frizura váltás, amihez szintén adtunk már tippeket korábban. Ha a haj hossza általánosan rövidebb, akkor a növekedési fázisuk elején lévő, un. babahajak dúsabbnak mutatják a hajkoronát

A következő részben a babák haja lesz a téma...

Forrás:

http://www.kismamablog.hu/szoptatas/hajhullas-szoptatas-alatt

http://www.dokimami.hu/2010/11/17/baba-es-mama-hajvagas/

http://www.hairwellness.hu/a-hajhullas-korformai/hajhullas-szules-utan

 

Szólj hozzá

haj