2014. feb 27.

Házimunka játék

írta: ZSOla
Házimunka játék

       "Hagyja a dagadt ruhát másra. Engem vigyen föl a padlásra.                      Csak ment és teregetett némán, nem szidott, nem is nézett énrám..."

 

József Attila Mamájával szöges ellentétben, manapság sok - az aktuális nevelési elveket valló - mama a nyafogás hatására valóban másra, például takarítónőre, vagy legalábbis máskorra, például a gyermek alvásidejére hagyja a "dagadt ruhát", és az egyéb házimunkát. Eközben pedig gyakran okoz fejtörést, hogy mivel lehet foglalkoztatni a totyogók nyiladozó értelmét, kordában tartani a dacos bölcsisek önállósági törekvését, vagy éppen lekötni a "hiperaktív" ovisokat.

babymop.jpgMi úgy hisszük, azzal, ha magunkkal visszük őt a "mesebirodalom-padlásra" a tiszta ruha tündérek és a csipesz-katonák közé. Ahogy a legtöbb kisgyerekesé, úgy a mi lakásunk is napjában többször válik komplett csatatérré. Nem görcsölünk a makulátlanságon, de Mazsola azóta aktív résztvevője a családi takarítóbrigádnak, amióta mászni tud. És élvezi! (A kép természetesen csak illusztráció! :) )

Összeszedtünk néhány érvet és praktikát, amiért és ahogyan érdemes gyerkőceinket a munkába is bevonni. Táblázatunk pedig egy javaslat arra, hogy melyik tevékenység melyik életkorban lehet megfelelő.

  • Alakítsuk csemeténk igényeit! Ha a kezdetektől közösen rakunk rendet, takarítunk, az mintaként raktározódik nála, és felnőttként is erre lesz igénye
  • A babahordozóban, vagy pihenőszékben ücsörgő baba kedvét is leli abban, ha édesanyját - és nagyobb testvérét) figyeli, miközben ő(k) énekelve, zenére táncolva takarít(anak)
  • Már akkor bevonhatjuk az apróságot egyes feladatokba, amikor ő effektív nem tud még segíteni, mégis részese a munkának. Például a tiszta törülközőkben hempereghet egyet, vagy kukucsot játszhat mielőtt összehajtogatjuk őket
  • Ha már egyedül ülnek, remek móka a gyerekeknek a dobozból ki-be pakolgatás. Vezessük be, hogy az esti rituálé (mondjuk fürdés) előtt mindig bepakolással fejezzük be a játékot. Nem baj, ha a 120 darabból eleinte csak kettőt tesz ő el, a többit mi, fokozatosan billentsük át az arányt, és vegyük figyelembe azt is, hogy éppen milyen fáradt
  • Egyévesünk ha akarjuk, ha nem, állandóan a nyomunkban van és utánozni szeretne minket. Játékideje alatt válasszunk veszélytelen házimunkát, és hagyjuk neki, hogy próbálkozzon. Mazsola ilyenkor már vidáman maszatolt a nyeles portörlővel (egy saját tisztával), és szívesen törölgette a saját ujjlenyomatait is a tükörről.
  • Másfél évesen Mazsola - és hős Apukája - kedvenc feladata a mosógép bepakolása és indítása. A mosószerek adagolása és a programozás ideje alatt a kisasszony elhozza nekem az üzenetet, hogy a gép töltve van, majd rohan vissza a startra. Azt a büszkeséget a szemében, mikor látja, hogy forogni kezd a tárcsa! ;)
  • A (majdnem) egyedül elvégzett munka jóleső örömének megtapasztalása csak jó irányba terelgetheti a csöpp személyiség fejlődését
  • Ha ezt fokozni akarjuk, vagy később, amikor már más motivációra is szükség van, komplett családi rendszert is építhetünk a házimunkák köré. Készíthetünk csinos táblázatot, hogy mely napon kinek mi a feladata. (Erre jövő héten hozunk egy DIY példát letölthető sablonnal). És akár jutalom  is járhat az összegyűjtögetett kreditekért (személy szerint ezt annyira nem szorgalmazom)
  • Mindenkinek jobban megy a munka, ha közben szene szól, vagy mesét fabrikáltok belőle

  • Bizonyos mozdulatokat érdemes lehet előre, kicsiben gyakorolni. A söprögetés mozdulata például nálunk még nem nagyon megy...
  • Így is számítani kell rá, hogy minimum dupla, de lehet, hogy tripla munka, ha a gyermek is segít. De ne bíráljuk, ha valamit nem jól csinál. Mutassunk inkább példát a helyes módszerről, és ha lehet, csak utólag javítsuk ki. Célszerű tehát bőven rászánni az időt és türelemből is jól feltankolni ;)
  • Csökkentsük a lehetséges kockázatokat minden szempontból. Mindig vegyszermentes (vagy maximum teljesen természetes anyagokból álló, mondjuk házi készítésű tisztítószert igénylő) feladatokat adjunk ki a kezünkből. És a portörlést se a Zsolnay-s polcon gyakorolja a gyermek!
  • Ezzel együtt, mi nők nem véletlenül vagyunk arra kódolva, hogy egyszerre több felé is tudunk figyelni! ;) Soha ne feledkezzünk meg róla, hogy az egyik szemünk mindig a csibészen legyen!
  • Ha a háztartás feladatainak egy részét gyerkőcünkkel együtt végezzük, az alvásideje alatt jut egy csepp időnk a pihenésre, vagy csak úgy magunkra is ;)

És ahogy ígértük egy minta táblázat az életkoroknak megfelelő feladatokra, alakítsátok a saját képetekre...

házimunka_watermark.jpg

Szólj hozzá

játék háztartás