2014. már 17.

Kiadós túrós pogácsa medvehagymával

írta: ZSOla
Kiadós túrós pogácsa medvehagymával

medvehagyma szedés.jpgLehűlés ide, szélvihar oda, mi csodás családi hétvégét töltöttünk a Szekszárdi dombságban. A szombati erdőjárás fénypontja a helyi medvehagyma mező megdézsmálása volt. Még éppen időben voltunk, mert hamarosan már virágzik és utána már nem lesz az igazi.

Ezek a levelek rendkívül sokféleképpen felhasználhatóak, biztos, hogy a héten a spenótba keverek majd (fokhagyma helyett), isteni volt a kőrözöttben, és egy krémlevest is tervezek előle, amíg még friss. Amit nem tudunk elfogyasztani ezen a héten, abból pestó készül, hogy 1-2 hónapig még rájárhassunk, ha kedvünk támad.

 

Veletek most  Doki Mami fenséges túrós pogácsa receptjét osztjuk meg. Vigyázat az eredmény 10 perces! Sajnos nem az elkészítése, hanem a teljes tepsi elfogyasztása. :)

Na ezért:

pogi_kész.jpg

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 (kis) pohár tejföl
  • 1 túró (25 dkg)
  • 1 Rama (25 dkg)
  • 50 dkg liszt
  • kb. 3/4 élesztő
  • 2 tojás
  • és persze medvehagyma ízlés szerinti mennyiségben

Mi így készítettük:

Az élesztőt egy ici-pici cukorral felfuttattuk, majd a többi hozzávalóval - kivéve az egyik tojás fehérjét és a medvehagymát - alaposan összedolgoztuk. A dédi receptes könyve szerint a tésztát érdemes egy éjszakára hűvös helyen állni hagyni, ez segít abban, hogy a pogi jó réteges legyen. Idő híján ezt a lépést kihagytuk, kb. kétszer fél órát álldogálhatott a tészta magában a nyújtódeszkán, amíg a medvehagymát alaposan átmostuk, megszárogattuk, és apróra vágtuk.

medvehagyma.jpg

A tésztát kinyújtottuk és megszórtuk a hagyma harmadával. Összehajtogattuk, újra kinyújtottuk és ismételtük, amíg az illatos zöld el nem fogyott.

pogi_medvehagyma.jpg

Végül kb. 1,5 cm vastagra nyújtottuk, egy késsel berácsoztuk, és jöhettek az apró (1,5 éves) kezek kiszaggatni a pogikat. Nagyobbacska szaggatóval dolgoztunk és a köröcskéket oldalról megforgatva, kissé magasabb és kisebb átmérőjű pogácsákká varázsoltuk:

pogi_szaggatás.jpg

pogi_sutőbe.jpg

Sütés előtt a tésztából kimaradt tojásfehérjét egy csepp pirospaprikával kikeverve enyhe barnítót kentünk a sütikékre. Kb. 180 fokon 20-30 perc alatt készül el, és ahogy írtam fele ennyi idő alatt fogyott el. :)

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

tavasz recept sütés tízórai vagy uzsonna