Kiadós túrós pogácsa medvehagymával
Lehűlés ide, szélvihar oda, mi csodás családi hétvégét töltöttünk a Szekszárdi dombságban. A szombati erdőjárás fénypontja a helyi medvehagyma mező megdézsmálása volt. Még éppen időben voltunk, mert hamarosan már virágzik és utána már nem lesz az igazi.
Ezek a levelek rendkívül sokféleképpen felhasználhatóak, biztos, hogy a héten a spenótba keverek majd (fokhagyma helyett), isteni volt a kőrözöttben, és egy krémlevest is tervezek előle, amíg még friss. Amit nem tudunk elfogyasztani ezen a héten, abból pestó készül, hogy 1-2 hónapig még rájárhassunk, ha kedvünk támad.
Veletek most Doki Mami fenséges túrós pogácsa receptjét osztjuk meg. Vigyázat az eredmény 10 perces! Sajnos nem az elkészítése, hanem a teljes tepsi elfogyasztása. :)
Na ezért:
Hozzávalók (2 adag):
- 1 (kis) pohár tejföl
- 1 túró (25 dkg)
- 1 Rama (25 dkg)
- 50 dkg liszt
- só
- kb. 3/4 élesztő
- 2 tojás
- és persze medvehagyma ízlés szerinti mennyiségben
Mi így készítettük:
Az élesztőt egy ici-pici cukorral felfuttattuk, majd a többi hozzávalóval - kivéve az egyik tojás fehérjét és a medvehagymát - alaposan összedolgoztuk. A dédi receptes könyve szerint a tésztát érdemes egy éjszakára hűvös helyen állni hagyni, ez segít abban, hogy a pogi jó réteges legyen. Idő híján ezt a lépést kihagytuk, kb. kétszer fél órát álldogálhatott a tészta magában a nyújtódeszkán, amíg a medvehagymát alaposan átmostuk, megszárogattuk, és apróra vágtuk.
A tésztát kinyújtottuk és megszórtuk a hagyma harmadával. Összehajtogattuk, újra kinyújtottuk és ismételtük, amíg az illatos zöld el nem fogyott.
Végül kb. 1,5 cm vastagra nyújtottuk, egy késsel berácsoztuk, és jöhettek az apró (1,5 éves) kezek kiszaggatni a pogikat. Nagyobbacska szaggatóval dolgoztunk és a köröcskéket oldalról megforgatva, kissé magasabb és kisebb átmérőjű pogácsákká varázsoltuk:
Sütés előtt a tésztából kimaradt tojásfehérjét egy csepp pirospaprikával kikeverve enyhe barnítót kentünk a sütikékre. Kb. 180 fokon 20-30 perc alatt készül el, és ahogy írtam fele ennyi idő alatt fogyott el. :)
Jó étvágyat!