2013. okt 28.

[Üzleti] úton várandósan

írta: LOR
[Üzleti] úton várandósan

pregnant_woman_traveling.jpgEgy darabig az utolsó többnapos, külföldi, üzleti utam Bucharestbe vezetett és nagyon nehezen indultam útnak. Honvágyam volt még mielőtt elindultam volna, de nyugtatott a tudat, hogy most nem egyedül, hanem ketten utazunk (Pán Péterrel a pocakomban). Viszont épp ezért is volt fontos, hogy még jobban odafigyeljek 1-2 dologra. 

Ha később kismamaként Ti is utazni készültök (akár üzleti út, akár kikapcsolódás) a következő TIPPeknek hasznát vehetitek.

° Ha repülővel (vagy hajóval) utazol, jó ha tudod, hogy a legtöbb légitársaság a várandósság max. 36. hetéig enged repülni. A 18. héttől pedig orvosi igazolást kérhetnek a terhességről. Mielőtt áthaladsz a biztonsági kapun, szólj nyugodtan a személyzetnek, hogy terhes vagy, így legtöbb esetben, csak megmotoznak, de közvetlen röntgen vagy mágnes sugárzásnak nem leszel kitéve. Bővebb információt mindig találsz az adott légitársaság oldalán. Illetve hosszabb utak előtt feltétlenül konzultálj orvosoddal.

° Ha még a 18. hét előtt jársz, esteleg vonattal, busszal vagy autóval utazol, akkor is vidd magaddal a terhességet igazoló dokumentumaidat, biztos ami biztos.

° Ha teheted ne utazz egyedül várandósan. Egy ismerős segítsége sokszor jól jöhet.

° Hosszú út során, ha lehet többször is pihenj. Àllj meg, szívj friss levegőt, nyújtóztasd ki végtagjaid.

° Ha autóval utazol használd, a direkt kismamák számára tervezett biztonságiöv-terelőt.

° A kirándulások és/vagy üzleti találkozókkal zsúfolt napokon is figyelj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre és a rendszeres (kiadós) étkezésekre. Mindig legyen nálad 1, de legalább fél liter frissitő, pl ásványvíz. Illetve, ha csak teheted vigyél magaddal 1-1 adag gyümölcsöt pl. almát. Jól jöhet, ha csillapíthatlan éhség tör rád, például egy végeláthatatlan konferencia közepén.

+1 TIPP: Az utazások alkalmával (Te is) gyakran rosszul vagy, alapból is hányingered van? Sajnos valószínűleg ezen a terhesség sem fog enyhíteni, sőt. Főleg nem az első trimeszter idején. Repülések során az én csodaszerem hányinger ellen 1 pohár cola (volt). Nem tudom a pontos hatásmechanizmusát, de a sok kipróbált módszerből nekem ez bevált. Várandós kismamáknak, koffein tartalma miatt, viszont a cola köztudottan nem ajánlott. Rosszullét ellen, használj nyugodtan homeopátiás gyógyszereket, pl. szopogass COCCULINE-t.

Jó utat!

-kép forrása: a képre kattintva-

Szólj hozzá

repülés hányinger