2013. nov 20.

Interaktív mesekönyv ajánló

írta: ZSOla
Interaktív mesekönyv ajánló

akiskakasgyemantfelkrajcarjanagy.jpg

A legtöbb kisgyerek őszinte odaadással próbál meg segíteni a mesék főhőseinek. Ha felolvasva hallgatja, akkor mielőtt Anya / Apa a veszedelemhez érne, kiabálva figyelmezteti a királyfit, ha tévében látja titkos kézjelekkel üzen, nehogy a sárkány is észrevegye. Na mi itt még nem tartunk, de nemrég találtam egy mesét, amelyben gyermekem egy pöcköléssel valóban elgáncsolhatja a török császárt, mielőtt az elkapná a kiskakast! Imádja! :)

Hiába minden ellenkezésem, tavaly karácsonykor én is kaptam egy okostelefont ajándékba. Nem mondom, hogy ki is használom, hogy "nem buta", de azért van egy-két jó kis alkalmazás rajta. Bár vonz az informatika világa, valahogy mindig igyekeztem tudatosan lemaradni, nehogy beszippantson! Sci-fi rajongóként talán túl sok baljós, túlvirtualizálódott világképet láttam ahhoz, hogy szeretném a családomat minél inkább a valós világban tartani. Ugyanakkor a gyerekek teljes elszigeteltségében - TV- és computermentes világában - sem hiszek. Szerintem, ahogy másban is, a "kütyük" terén is a mérték és az érték fontos!

Márpedig ez az applikáció (tabletekre és okostelefonokra ingyenesen letölthető) igazán értékes (és egyébként sok szempontból kifejezetten mértéktartó is)! Egyedi - Magyar Formatervezés Díj-as - monochrom rajzok segítségével meséli el a közismert történetet. A programban nemcsak a nyelv választható (magyar vagy angol), hanem az is, hogy a gyerkőc, illetve a szülő maga olvassa fel a mesét, vagy a kellemes hangú narrátorra bízza a feladatot. Érintésre pedig bizonyos figurák mozgathatók, pl. egy kis segítséggel a kiskakas kicsusszanhat a szolgáló keze közül, és a török császárt is el lehet gáncsolni, miközben a gyémánt félkrajcárt próbálja erővel elvenni a kakaskától.

A készítők már dolgoznak, újabb, elágazó történetek "tabletre vetésén", de ez a sztori csak egyféleképpen HAPPY END-del végződhet. :)

Szólj hozzá

mese app letölthető