2013. dec 19.

DIY ajándékok kézügyesség nélkül is

írta: ZSOla
DIY ajándékok kézügyesség nélkül is

deco.JPGA titok nyitja: decoupage, avagy a szalvéta technika. Hosszú évek óta figyelem a kreatív boltok kínálatát, mindig igyekszem valami teljesen más technikát választani, de a decoupage valahogy minden évben visszalopja magát a decemberi munkaasztalomra. Ha máshoz nem is, a csomagoláshoz.

A munkamenet rém egyszerű, fogunk egy megszemélyesítendő tárgyat - legyen az fa, papír, cserép, textil, gipsz, üveg, hungarocell, akár kavics - és egy ahhoz passzoló mintázatú szalvétát. Mostanság már nem kell megvenni egy egész csomagot, a kreatív boltok egyesével is árulják őket. Aztán:

  • Kivágjuk a felhasználandó mintát a szalvétáról és az alsó kettő fehér réteget eltávolítjuk
  • Decoupage ragasztóval bekenjük a díszíteni kívánt felületet és a szalvétát szépen rásimítjuk
  • Száradás után még egy rétegben, kívülről is felvisszük a ragasztót. Ha fényes felületet szeretnénk, decoupage lakkot használjunk ennél a lépésnél.

Tippek: Az ecsettel mindig középről a szélek felé haladjunk! Akkor sem történik katasztrófa, ha a szalvéta véletlenül elszakad egy kicsit. Igazítsuk vissza a mintát, a felső réteg száradása után nem is látszik majd a hiba. Ha sötét felületre ragasztjuk a szalvétát, előzőleg célszerű azt pasztell színnel lefesteni, mert a sötét alapszín átüthet a szalvétán.

Néhány példa az elmúlt évek során készült műveimből (a képek minőségéért elnézést kérek, 5-7 éve még nem sejtettem, hogy majd ilyen célra használom őket):

1. Konyhai kellékek (fa alapon): tálca, poháralátét szett, teatartó doboz

tálca.jpgalátétek.jpgteasdoboz2007.jpg2. Textilen is működött: vászon bevásárló táska

bevasarlotaska2008.jpg3. Még pasiknak való alapanyagot is találtam: szerszámos láda

szerszámosláda.jpg4. Csomagolás
Ahogy írtam, gyakran használom csomagoláskor. Ezek itt lent sima karton hengerek voltak, amelyeket egy kis festékkel és szalvéta mintákkal varázsoltam helyes kis bon-bon-os dobozokká. Természetesen házi bon-bonok voltak, de ez egy másik sztori! :)

Bonbons2008.jpg

 

a

Szólj hozzá

karácsony ajándék