Karácsonyi sütik
A nagy családok karácsonyában az a jó, hogy ha mindenki csak 1-2 féle finomságot készít, akkor is komplett cukrászdai kínálatból választhatunk egész az év végéig. Idén a bonyolult sütiket, és a titkos családi tortát a nagyikra hagytuk, és két olyan keksz-félét választottunk, amelynek elkészítésében, és főleg díszítésében Mazsola is részt tudott venni. Az egyik igazi egészség tudatos (paleo), a másikkal pedig adunk a vércukor szintünknek, de nem bánjuk, isteni finom, különösen egy óriás latté-val!
Paleo mézeskalács
Hozzávalók:
- 20 dkg méz
- 1 tojás
- 1 alma lereszelve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 500g darált mandula vagy mandulaliszt
A mézet a tojással, reszelt almával és a fűszerekkel szépen elkeverjük, aztán hozzáadjuk a darált mandulát vagy mandula lisztet és jól összegyúrjuk. Érdemes egy éjszakát pihentetni, de néhány óra is elég lehet. Sodrófával nem nagyon nyújtható - csak ha sütőpapír közé tesszük - mi kézzel nyomkodtuk nagyjából egyen vastagságúra. 5-7 mm-esre.
Marcipános keksz
Hozzávalók:
- 10 dkg marcipán massza
- 15 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, vanilint, tojássárgáját és a marcipánt. A lisztet fokozatosan adjuk hozzá és sima tésztává gyúrjuk az egészet. Kb. 30 percig hűtőben pihentetjük. Enélkül nagyon ragadós, de arra is vigyázni kell, hogy ne hűljön ki nagyon, mert akkor akkor megkeményedik és azért nehéz nyújtani. 3-4 mm vastagságú tésztából szúrjuk ki a formákat. (Én szilikon lapot használok a tepsiben, nekem remekül bevált) 150 fokra előmelegített légkeveréses (vagy 175 fokos alsó-felső) sütőben kb. 10-12 percig sütjük, amíg a szélei világosbarnák lesznek.
ZsoLA: Nálunk idén hagyományos mézeskalács készült a szóró ajándékok mellé. Nekem persze ez volt az első, önálló mézeskalácsom és elkövettem egy kisebb bakit (felmelegítve adtam a vajat a többi hozzávalóhoz, gondolván így megkönnyítem a dolgom), na Ti ezt ne tegyétek! :) A díszítéshez a frissen beszerzett, erdei állatos, ikeás kiszúrókat használtam. Mókás és egy nap elteltével nagyon jó állagú, finom figurákat kaptam.
Hátra van még a kókuszgolyó, amit holnap délelőtt fogok elkészíteni, ennek a receptnek az átdolgozásával. A rumot és a citromlevet ki hagyom majd, helyettük egy kevés málna szörp és a meggybefőtt leve kerül a masszába. Pár hete elkészítettem már és nagyon ízletesek lettek a nagy, hólabdacsok, meggyel a közepükben.
Tegnap este készültek el az ínycsiklandó mogyorós hókiflik is. Azóta is karácsonyi-süti illat lengi be az egész házat. :) A recept itt is nagyon egyszerű:
Hozzávalók:
- 30 dkg simaliszt
- 20 dkg teavaj
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg darált Haselnuss (mogyoró)
- csipetnyi só
- 2 vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
A lisztet megszitáljuk, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a darált mogyorót (nekem így sokkal jobban ízlik, persze hagyományosan dióval készül) és a csipetnyi sót, majd belemorzsoljuk a margarint. Jól összedolgozzuk, majd fóliába téve 1 órára hideg helyre tesszük. A fóliából kicsomagoljuk és és előbb apró hosszú hengereket, majd abból kifliket formázunk. A tepsibe sütőpapírt helyezünk, a kifliket szépen egymás mellé tesszük. Ha megsültek, még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!