2014. jan 25.

Újdonság: 5D-s ultrahang, a high-tech babamozi

írta: ZSOla
Újdonság: 5D-s ultrahang, a high-tech babamozi

5d_1.jpgHétfőn, a Semmelweis Egyetemen mutatják be a szülész-nőgyógyászat (és természetesen más orvosi szakterületek) új technikai vívmányát, az 5D ultrahangnak nevezett diagnosztikai (és vizuális) eszközt. "A rendkívül korszerű képalkotó abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutin gyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy gép automatikusan, nagy precizitású méréseket képes végezni." – tájékoztat a SOTE honlapján Dr. Rigó János professzor, a I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A Samsung által gyártott készülék leírása szerint a magzati fejlődési rendellenességek diagnosztizálása több különböző újítás ötvözetének köszönhetően válik még hatékonyabbá. A gép korábbiaknál tisztább, élesebb, kontrasztosabb képet nyújt, félautomatikus funkciói pedig csökkentik a felhasználó függőséget, azaz számos esetleges emberi hiba kiküszöbölésére is alkalmassá teszik.

Azon túl, hogy a precíziós méréseknek köszönhetően még pontosabban tudjuk, hogy babánk tökéletesen fejlődik, az új készülék nem sokat hagy majd a képzeletünkre, már ha úgy akarjuk. Egy 3D Smart TV segítségével ugyanis képes lesz teljesen élethűen, 3 dimenzióban láttatni születendő gyermekünket. A Full HD felvétel rögzítés és a már most kompatibilis, Androidos "Hello Mom" alkalmazás segítségével akár - kábel nélkül is - azonnal világgá is kürtölhető lesz, hogy útban a világ legszebb porontya.

5d_mom.jpg

Bár a matekot nem értem, hogy lett a 3 dimenziójú kép 3 dimenzióban való megjelenítése 5D, annak azért örülök, hogy az ötödik dimenziót nem a mozik kapcsán emlegetett speciális effektek jelentésben értelmezték. Elég a magzatvízzel a szüléskor találkozni. :)

Mindenesetre - emlékezvén a "mi kórházunkban" elvégzett kötelező vizsgálat során alkalmazott őskövületre - kíváncsian várom, hogy az új szuper technológia milyen gyorsan adja át a most használt eszközöket a történelemnek.

2D - a vizsgálat során metszeti kép(ek) készülnek a babáról. Bizonyos vizsgálatok elvégzéséhez ez (volt?) a legalkalmasabb orvosi módszer. A családtagok pedig barchobázhatnak a - jobb esetben - kinyomtatott, esetleg polaroid formában megkapott fotó értelmezésén. Ez a folt vajon a feje, vagy a lába?

3D - kis csalással. Ez a technika ugyanis kétdimenziós, sík képek sorozatából, számítógép segítségével alkot térbeli képet. Az ideális esetben a 22-32. hét között elvégzett vizsgálat során akár a baba arcvonásait is láthatjuk már.

4D - 3 dimenziós kép az idő síkjával kiegészítve. A Magyarországon (eddig) elérhető legmodernebb ultrahang vizsgálat néhány perces, maximum fél órás pocak-reality élményt nyújt.

Szólj hozzá

fejlődés vizsgálat app 2.trimeszter 3.trimeszter