2014. jan 30.

Könyvklub eszmecsere - Babageometria

írta: LOR
Könyvklub eszmecsere - Babageometria

babageo05.gallery.jpgAhogy azt korábban említettük, mostantól minden hónapban megosztunk veletek egy-egy könyv ötletet, amit mi már olvastunk, épp olvasunk vagy ami érdekelne minket is. Hónap végén pedig, várunk Titeket, hogy megvitassuk ki mit gondol az adott könyvről; tetszett, nem tetszett, egyetért vagy sem, és miért? Itt az alkalom tehát, hogy újra felfedezzük a könyvesboltok és könyvtárak varázslatos világát és könyveket ajánljunk és cseréljünk. Tartsatok velünk!

Mivel ezt az évet kicsit megkésve kezdtük a január hónapi könyvklubra jóval kevesebb napunk maradt, mint terveztük. Arra gondoltunk tehát, hogy kezdjük a Mamazsola könyvklubot stílusosan a legkisebbekkel. Nemrég bukkantunk Nagy Diána: Babageometria című könyvére, mely Magyarországon (még) szinte egyedülálló módon kizárólag fekete-fehér mintákkal van tele. Külföldön már eléggé elterjedt, hogy a babák pici agyát kontrasztos alakzatokkal, leginkább fekete-fehér ábrákkal stimulálják és fejlesszék. Annak idején Mazsola szobájának falára is pont ezért került Bob és Bobeket ábrázoló, egyedi tervezésű, csupán fekete vonalakból álló falmatrica.
A csecsemők kezdetben ugyanis csak a nagy kontraszttal rendelkező színeket képesek szétválasztani. A Babageometria ezen a vonalon elindulva, kívánja szórakoztatni a babákat és hozzájárulni látásuk fejlődéséhez.

A hg.hu szerint: "Babageometria egy leginkább vonalakból, néha pontokból építkező könyv lett, amiben nem csak öncélúan szétdobált formák vannak, hanem vonalakból kialakuló érdekes részletek, képek. „Ezek a képek pont úgy építkeznek, ahogy a gyerekek látnak bele bármilyen formába állatokat, történeteket azzal a tökéletes absztraháló képességgel és nagyszerű fantáziával, amit ők még nem vesztettek el.” - mondja Diána. Ha pedig a baba megnő, vele nő a könyv is: a beszélni kezdő gyerek új részleteket láthat és mesélhet el, az iskolába készülő pedig a vonalakon végigvezetve ujját gyakorolhat az írástanulásra. A felnőttek számára pedig design-tárgy lehet ez a vizuális élménynek sem utolsó könyv."
Kíváncsian várjuk a Ti véleményeteket is!

 

 Január hónap végén:

Emlékeztek még a fent bemutatott könyvre: Nagy Diána: Babageometria-ra? Ki vette már a kezébe, ki forgatta? Ki mit gondol róla? Kinek tetszett, kinek nem? Ti adnátok hasonlót a baba kezébe? Hisztek a fekete-fehér geometria fejlesztő erejében? Mikor forgathatna először a pici hasonló könyvet?

Hozzánk még pont időben a havi könyvklubunk lezárására, ma hozta meg a postás a könyvecskét. Ahogy az a fenti bejegyzésből is kiderülhetett nekünk nagyon megtetszett a lapozgató és én szerettem volna, ha Pán Péter könyvespolcára is felkerül, a többi babakönyv mellé:

babakönyvek.png

Ti melyik babakönyvet választanátok? Inkább ragaszkodnátok a hagyományos verziókhoz vagy jöhet egy hasonló "újdonság"? Várjuk a kommentjeiteket! Szabad a pálya és a véleménynyilvánítás! ;)

Szólj hozzá

játék könyv mese karácsony ajándék fejlődés könyvklub