2013. nov 19.

Őszi immunerősítés? Baba!

írta: ZSOla
Őszi immunerősítés? Baba!

Lehet, hogy egy kicsit elbíztam magam? Kis Mazsolám 15 hónapos lesz jövő héten, és 1-2 enyhe náthától eltekintve nem volt még beteg. Rá kellett azonban döbbennem, hogy mostanra kinőtte a tavaly még oly biztonságos védőburkot; anyatejet, állandó sterilizálást (ez kicsit azért viccesnek tűnik így visszatekintve), korlátozott látogatókat. Most már gyerekekkel játszik, még novemberben is muszáj leülnie a homokozóban és persze a világért sem a szupertáplálékok közül választ kedvenceket. Ennek megfelelően harmadik hete betegeskedik. Lekopogom, nem nagyon (nem lázas), csak pont annyira, hogy Anya állandó stresszben legyen (egyszer hurutos köhögés, másszor hányás-hasmenés). Ráadásul éppen a saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy a gyerekek által összeszedett betegségek minket felnőtteket még inkább ledöntenek a lábunkról.

Itt van hát az ideje, hogy az eddig eseti jelleggel alkalmazott megelőző, immunerősítő tényezőkre mindannyian szisztematikusan figyeljünk!

Baby-with-Vegetables.jpgTáplálkozás

Az immunrendszer 70 %-a belekben található, ezért a leges legtöbb, amit megtehetünk a babánkért és magunkért, az az, hogy jól tápláljuk, jól táplálkozunk! Sok-sok idényzöldség és -gyümölcs (lehetőleg ne a hipermarketekből) és minél kevesebb feldolgozott, tartósított élelmiszer. A magas vitamin-és ásványi anyag tartalmú savanyú káposzta, cékla, gyökérzöldségek, alma, körte, sütőtök az ősz legkedveltebb ételei közé tartoznak. Bár nem hazai termesztésűek, de ajánlott a kivi, citrom, grapefruit és narancs fogyasztása is. Használjunk a konyhában friss fűszernövényt (ez télen is megoldható, hiszen akár az ablakban termeszthetők), hidegen sajtolt olajokat, csírákat, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, hüvelyesekből készült leveseket, főzelékeket, pástétomokat. Mostanság terjed a nyersételekkel való táplálkozás divatja, még éttermek is nyílnak. Persze egy ilyen életforma - legalábbis tőlem - extrém motivációt és szervezést igényelne, de tény, hogy akár egy-egy nyers alapanyagokból álló fogással is sokat tehetünk az őszi immunerősítésünkért.

Friss levegő

Az elmúlt két hétben komolyan elgondolkodtam azon, hogy vajon én vagyok-e UFO, hogy továbbra is minden nap sétálok a kislányommal. Nincs már vénasszonyok nyara, ez igaz, de 10 nap alatt ha jól emlékszem összesen 3 kisgyerekes anyukával találkoztam a játszótéren. Tudom, hogy a belvárosi parkok nem tekinthetők a levegőzés legideálisabb megoldásának (mi igyekszünk is hétvégente vidéken feltöltődni), de mindenkinek, főleg a gyerekeknek szükségük van "friss levegőre", szabadtéri mozgásra! Ha végképp nincs másra mód, legalább szellőztessünk gyakran a lakásban!

goji.jpgGyógynövények

A megfelelő folyadékbevitelről ősszel és télen sem szabad megfeledkezni, és ha duplán jól akarunk járni, akkor bátran variáljuk a legerősebb immunerősítő teákat; zöld teát, hárs teát, csipkebogyó teát. Fontos, hogy ha a csipkebogyót magas C-vitamin tartalmáért isszuk, akkor speciális módon, forrázás nélkül kell elkészítenünk! Az összetört csipkebogyóhúst egy éjszakán át áztassuk hideg vízben, ha szeretnénk utána melegíthetjük, de maximum 40 fokig. A teák ízesítéseként használhatunk friss gyömbért, mézet. 

Gondolnátok, hogy még a délutáni nassi is lehet vitaminbomba? Áldásos hatású gyógynövényként tartják számon a mandulát de próbáljátok ki a goji bogyót, vagy más néven lícium gyümölcsöt is, nagyon finom!

Szólj hozzá

betegség recept immunerősítés