2013. dec 11.

GYED extra, mi kell még?

írta: ZSOla
GYED extra, mi kell még?

Hétfőn este megszavazta a parlament, 2014. január elsejével életbe lép a GYED Extra csomag! Dicséretes tények! Őszintén köszönjük, mind a 321 igennel szavazó honatyának!

    • GYED és GYES folyósítása mellett állhat újra munkába az az anya, akinek gyermeke betöltötte az egy évet. (Korábban a GYED mellett erre egyáltalán nem volt lehetőség, a GYES mellet pedig heti 30 órában volt maximalizálva, most mindkét korlátozás megszűnik)
    • Testvér születése esetén gyermekenként válik jogosulttá a szülő az ellátásokra. Ez a hatálybalépés előtt világra jött gyermekekre is vonatkozik, ha 2014. január 1-je után újabb gyermek születik a családban. De a szülőknek a közös háztartásban élő gyermekeik után legfeljebb két GYES-t folyósíthatnak!
    • A diplomás GYED-del lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig GYED-re szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig GYES mellett végezheti a tanulmányait.
    • Zárószavazás előtt még rögzítették a törvényben, hogy az ikrek szülei egy évvel tovább - azaz legfeljebb a gyermekek hároméves koráig - jogosultak GYED-re.

A törvény egy változtatással a munkáltatókat is érinti, amennyiben:

    • Három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatnak, meghosszabbított adókedvezményt kapnak.

----------------------------------------------------------------------------------

nodolgozik.jpgAkkor én januárral munkába is állnék! Bár előbb lenne pár kérdésem. Kitalált sztori következik, nagyon is valós kérdésekkel, és néhány idézettel - stílszerűen idézőjelben -, amelyekkel a gyermekem egy éves kora óta eltelt 4 hónapban saját magam, vagy közeli kismama ismerőseim találkoztak, miközben próbálunk újra munkába állni.

- Megvan még az állásom? - Nincs. Átszervezés volt. Hol nem?

- Akkor van számomra másik pozíció? - Igen van, bár más feltételekkel. Az alacsonyabb munkabérrel gondolom nem lesz probléma, hiszen úgyis kapja majd a GYED Extrát...

- Ugye dolgozhatok 4 órában? (az új munka törvénykönyve kötelezi a munkáltatót, hogy ezt biztosítsa) - "Néhány hónapig elnézzük, ha hat órában dolgozna, de mindketten tudjuk, hogy ez még csak nem is 8 órás munka"

- Esetleg távmunkában? - Igen, arra van lehetőség! "A Jobcontroll (egy alkalmazás, ami figyeli, hogy milyen gyakran használja a számítógép egerét, billentyűzetét) reggel 8 és 17 óra között ellenőriz, bár jobb, ha tudja, a vezetője általában csak 18 órakor jut a levelei olvasásához, és másnap reggelre várja a feladatok elvégzését"

- Akkor várjak tovább, hátha lesz új lehetőség? - Sajnos hölgyem én úgy látom mi mindent megpróbáltunk. A régi munkakörébe nem tudjuk visszavenni, cégünknél pedig ezek szerint nincs önnek megfelelő állás (a munka törvénykönyve ezt a mondatot adja a munkáltatók kezébe kiskapuként a gyermek három éves koráig járó védettség kapcsán), javaslom, hogy állapodjunk meg egy közös megegyezésben!

- Akkor nézzünk egy álláshirdető portált. Milyen részmunkaidős lehetőségek vannak? - Minden más szűrés nélkül a profession.hu-n a 4 illetve 6 órában végezhető munkák aránya 2,2 %! Jellemzően gyakornoki, illetve adminisztrátori pozíciók... (korábban osztályvezető voltam, de azt hiszem ezen túl kell lépnem)

- Létezik egyáltalán családbarát munkahely? Persze, 2012-ben például 23?! cég kapott ilyen elismerést.

- Mit tehetek most? - Nézzük a kismamák foglalkoztatását támogató kezdeményezéseket! Kismama Karrier Központ (Kecskemét), Nyíregyházimami, Távmunka, WANT (egy ideje "hamarosan jön")

- Vállalkozhatnék is, vannak jó minták (pl.: Gazdagmami) de mire az bevételt is hozhatna (2-3 év), addigra újabb gyermekáldást tervezünk, és akkor mi lesz?

- Huhú, felvettek egy Szuper Céghez! Mehetünk a bölcsibe? - Sajnos rettenetes túljelentkezés van, de megpróbálom 26-diknak bevenni a kiscsoportba...

- Akkor családi napközi? - "Sajnos kedves Anyuka csak olyan gyerekeket tudunk felvenni, akik már egyedül tudnak öltözködni, kb. 2 éveseket"

- Nem baj, ha messze van, de találtam egy nagyon kedves helyet. Mennyibe kerül a gyermek ellátása? - Budapesten, magán helyen kb. minimum 70 ezer forint / hó, plusz étkezés

Folytassam? Folytatni fogom, mert tartok tőle, hogy a saját kálváriámnak még csak az elején tartok...

 

Forrás: munkajog.hu,

Szólj hozzá

pénz