2014. jan 23.

Miben más a babakelengye, ha ikreket vársz?

írta: ZSOla
Miben más a babakelengye, ha ikreket vársz?

Iker szakértő Vendégbloggerünk, Edina kiegészítése korábbi babakelengye írásunkhoz:

ZsoLA szép hosszú babakelengye listáját olvasva, eszembe jutott, hogy az ikrek miatt nekünk egy-két holmiból több vagy kicsit másmilyen kellett. A legfontosabbakat gyűjtöttem most össze kedves, egyszerre duplán megáldott sorstársaimnak. :)

babaruha.jpgKezdjük a RUHÁKkal: az ikrek általában kisebb súllyal születnek, mint az "egyke" babák, ezért a ruhák esetében az elején 44-es (2000-2500 gr, 41-45 cm hosszú piciknél) vagy 50-es (2500-3000 gr, 45-50 cm) méretűekre lesz szükség. A kis sapkák közül pedig a 0-ás méretűt vegyük meg. Túlságosan felszerelkezni azért nem kell, rettentő hamar kinövik őket!


TEXTILPELENKÁból legalább 30 db kell. Nálunk egyszerre minimum 8 db volt használatban (ágyikóban, hordozóban, büfiztetéshez és az utazó csomagban).

ELDOBHATÓ PELENKÁKNÁL nem is annyira a mennyiség - sok -, hanem a méret lesz nagy eséllyel más. Érdemes először nullás méretűt választanunk. Az utóbbiból mi a Libero és a Háppy márkájúakat használtuk (nem mindegyik cég gyárt ilyet).


Azt már mondanom sem kell, hogy KISÁGYból sem árt, ha kettő van, bár az enyémek az elején olyan picik voltak, hogy egy is elég lett volna. Kiságyból is lehet venni ikreknek valót, ami akkora, mint kettő egyben, de szerintem jobb, ha külön kis kuckójuk van, főleg amikor már izegnek-mozognak. Pelenkázóból viszont felesleges lenne kettő.


sis_bro.jpgElérkeztünk a legégetőbb kérdéshez, a BABAKOCSIhoz. Ennek a kiválasztása egy gyerek esetén is, nagy fejtörést okoz a szülőknek. Három vagy négy kerekű legyen, többfunkciós vagy külön-külön vegyük meg az egyes darabokat? A színéről és méretéről már ne is beszéljünk!

Mivel mi a hatodik emeleten lakunk, ezért a legfontosabb szempont az volt, hogy beférjen a liftbe. Annak rendje és módja szerint le is mértük és egy többfunkciós (hordozó, mózeskosár, sportkocsi) mellett döntöttünk. Az első séta alkalmával szembesültünk azzal, hogy a lift alul keskenyebb, mint felül, így csak a vázat összecsukva tudtunk lemenni.


Ikerkocsinál fontos kérdés még, hogy hogyan helyezkedjen el a két ülés: egymás mellett, egymással szemben vagy egymás mögött? Az egymás melletti előnye, hogy mindkét gyerek ugyanarra néz és könnyű irányítani, a hátránya pedig, hogy nem minden ajtón fér be, illetve a szűkebb járdákon problémás lehet a közlekedés. Az egymással szembeniek általában túl hosszúak ahhoz, hogy a liftbe beférjenek és az egyik gyerek menetiránynak háttal ül. Előnye viszont, hogy könnyebb vele a szűkebb helyeken közlekedni. A mi babakocsink egymás melletti volt és sajnos tapasztaltam a fenti hátrányait. Egyébként mi a három elem közül szinte csak a hordozót használtuk, mert ezt volt a legkönnyebb hozni-vinni és a törpék is sokáig elfértek benne. Amikor pedig már tudtak ülni, vettünk egy egymás mögöttit (ezeknél általában az első ülést nem lehet 180 fokig ledönteni) , amelyet a mai napig használunk és nagyon szeretjük. Közös megegyezés alapján Beni Bubu ül elől, Babóca pedig mögötte.

Szólj hozzá

ikrek kelengye