2014. már 03.

Baba haj, mama haj, hjajj - 2. rész

írta: ZSOla
Baba haj, mama haj, hjajj - 2. rész

kopi.jpghajasbaba.jpgA legtöbb baba hajjal születik. Néhányan apró, világos kis pihékkel, mások pedig sűrű fekete "lobonccal". Az első babahaj azonban szinte minden esetben lecserélődik. A kis "kopirnyóknál", mint amilyen Mazsola is volt, ez alig észrevehető. De a hajas babáknál sem úgy kell képzelni, hogy hirtelen megkopaszodnak, hanem szépen fokozatosan lecserélődnek a szálak. Néha az is előfordul, hogy a második hajkorona jelenősen különbözik az elsőtől, például a fekete hajjal született babának egy éves korára jóval világosabb frizurája alakul ki. Ezt alapvetően a genetika kódolja, ahogy a haj sűrűségét is. A hajszín ugyanis meghatározza annak vastagságát is; a szőke szálak a legvékonyabbak, ezt követik a barnák és feketék, a legerősebbek pedig a vörösek. Ha a családban a vékony haj dominál, nagy valószínűség szerint a gyerkőcnek sem lesz vastag copfja. Akkor milyen frizurával indítsunk?

Gyakori tévhit, hogy ha gyakran és rövidre vágjuk a gyermek haját, akkor megerősödik, dúsabb lesz. Sajnos ez csak - átmeneti - érzéki csalódás, amit az ad, hogy az (utolsó fázisban lévő) elvékonyodott végektől megszabadult és a frissen növekedő hajszálak egyszerre, közel egyforma hosszúnak látszanak. Emiatt tehát nem érdemes a kislányok haját nagyon gyakran vágatni. Ne felejtsük el, hogy a haj védelmi funkciót is ellát a fejen, így ameddig nem zavarja őket, nyugodtan hagyhatjuk nőni. A kisfiúk haja pedig amúgy is kicsit lassabban, bár gyakran egyenlőtlenebbül nő, hátul jobban, felül kétoldalt pedig sokáig csak pihésen.

Hivatalosan azt szokták mondani, hogy a gyerekek haját egy éves kor körül célszerű először levágni. Ez persze nem egy általános érvényű szabály, ha hat hónaposan a szemébe lóg, és nem tűri meg a csatot, hajgumit, akkor jöhet egy kis frizura igazítás. És ugyanígy, ha másfél évesen sincs még mit megnyírni, akkor várjunk együtt türelmesen... ;)

Mindenesetre, ha itt az idő, készüljünk fel! Az első (és sokszor a későbbiek is) hajvágás nem egyemberes mutatvány! Érdemes előre megbeszélni a gyerkőccel, hogy mi fog vele történni, az is jól jöhet, ha előtte végignézi ahogy Apa haját nyírjátok a géppel, esetleg a fodrász Téged szabadít meg a töredezett hajvégektől. Segíthet a félelem leküzdésében az is, ha látja magát egy tükörben. Megnyugtató pozíció, ha a baba egyikőtök ölében ül - aki valamivel eltereli a figyelmét, míg a másik gyorsan, akár szárazon dolgozik az ollóval. Ne feledjük, ilyenkor nem a precízen egyforma hosszú hajszálak, a tökéletes frizura az első számú szempont, hanem a hamar elkészült praktikus viselet.

A legjobb kisgyerek frizura az ami nem túl rövid, pl. ne fázzon a fejbőre télen, de ne is zavarja a gyerkőcöt. Ha a kislány megtűri, vagy akár szereti a fejpántot, csitt-csatt-ot, nyugodtan hagyjunk neki félhosszú hajat. A hosszú lobonc viszont akkor sem ajánlott, mert feleslegesen izzadhat tőle, sőt baleset forrása is lehet.

2-3 évesen lassan megismerkedhetünk a fodrásszal is.  Érdemes olyan szalont, és főleg mestert választani, aki a hajon túl a gyerekek nyelvén is ért! A tükör szintjéig emelhető szék a minimum, de hasznos lehet valamilyen játék, neadjisten TV is, ami leköti a gyerkőc figyelmét, amíg a procedúra zajlik. Nyugaton már gyakori, de Magyarországon is megnyitottak már az első kifejezetten gyerek fodrászatok. Megfelelő fizetőképes kereslettel biztos jó üzlet, bár én személy szerint azért túlzásnak tartom.

A galéria (és további) képeinek forrása: http://www.pinterest.com/mamazsolablog/kismama-frizur%C3%A1k/

Az irományhoz felhasznált információk forrása:

http://www.kismamablog.hu/baba-apolas/baba-hajvagas

http://kisbabanaplo.com/babahaj-vagjuk-e/

http://www.dokimami.hu/2010/11/17/baba-es-mama-hajvagas/

 

Szólj hozzá

fürdés haj