2013. nov 23.

Egy totyogó étlapja - 1. rész: tápláló reggelik

írta: ZSOla
Egy totyogó étlapja - 1. rész: tápláló reggelik

Azt hiszem mondhatjuk, hogy túl vagyunk a hozzátápláláson. Mazsola szívesen és jól eszik, és imádja a zöldségeket és gyümölcsöket. Ráadásként - tudom, tudom nagyon szerencsés vagyok! - jól is alszik, így miután Apát elintegettük munkába menet, van időnk a magunk komótos reggeli rutinjára. Én magam mindig is a színes ételek híve voltam, és amíg főállásban itthon vagyok, addig kísérletezni is ráérek. Íme 7 tápláló és finom reggeli, ami túlmutat a rohanós corn flakes / lekváros kenyér menün:

1. Bundás kenyér paradicsommal

bundáskeny.jpgHét elején szoktam készíteni úgy, hogy a megmaradt teljes kiőrlésű kenyeret (esetleg a vasárnapi kalács maradékát) megforgatom egy ici-pici tejjel (1 éves kor alatt tápszerrel) felvert tojásban, és egy-két csepp lenmagolajjal megspriccelt serpenyőben megsütöm. Ha már nagyobbacska a baba sajtot is olvaszthatunk rá. Mazsola imádja kézzel szaggatni és a paradicsom levét tunkolni.

2. Vaníliás tejberizs házi meggylekvárral

meggyes_bananos_tejberizs_n.jpgÁltalában uzsonnára szoktam készíteni, de másnap reggel is szívesen fogy. Fél bögre nyers rizst 2,5 bögre tejjel és egy kicsi barna cukorral felteszek főzni alacsony lángon, időnként megkeverem. 20-25 perc múlva, mikor a rizs puha és krémes, belekeverem a vaníliát és további 10 percig állni hagyom. A nyáron befőzött lekvárok egyikével tálalom.

3. Mézes-joghurtos müzli körtével

muslikorte.jpgEgy kis tálkában összekeverem a natúr müzlit a körtével (vagy az éppen aktuális idénygyümölccsel), majd ráteszem a külön kikevert 2 ek. joghurtot és egy teáskanál mézet. Ennek a reggelinek az állaga nagyon jó az önálló kanalazással való kísérletezéshez!

4. Avokádós tortilla sajttal és reszelt répával

avocado-tasteful-and-healthy-1.jpg

Apával nagyon szeretjük a házi tortilla tekercset vacsira, de valahogy sose találjuk el a lapok számát. Sebaj, a maradék teljes kiőrlésű tészta tökéletes reggeli alap a babáknak. Vásárolni nagyon nehéz megfelelő puhaságú avokádót, ezért otthon szoktam érlelni pár napot. Végül, mint a vajat kenem a lapokra és egy kis reszelt sajtot, és reszelt sárgarépát rejtek a félbehajtott tésztába. Vigyázat maszatol!

5. Banános túrókrém kakaós gabonapehellyel

banán.jpgNa nálunk a banán az egyik végső mentsvár. Minden helyzetben és formában kedvenc. Ez a reggeli szuper egyszerű, mert nálunk a botmixer a pép-korszak óta a konyha legfőbb éke - hozzáteszem villával is simán elkészíthető. Egy banán, kb. 5 dkg túró és egy csepp joghurt összekeverve és a kedvenc kakaós gabonapehellyel rétegezve és egy picit állni hagyva, hogy utóbbi megpuhuljon.

6. Kollath reggeli baba módra

kollath.jpgA Kollath reggeli sokak szerint "a tökéletes reggeli". Minden nyers! tápanyagot tartalmaz, amit az egészséges napindításhoz egy embernek magához venni szükséges. Bármilyen - csak ne fehér búzából készült - gabonapelyhet (pl.: zab, árpa, köles, rozs, tönköly) és lenmagpelyhet előző este beáztatok vízben, úgy, hogy jól ellepje. Reggel egy kis mandulaolajjal átkeverem, és egy csöpp mézet és apróra vágott aszalt gyümölcsöket teszek hozzá. A felnőtt verzióba olajos magvak is dukálnak, de a tipegőknél azokkal ajánlott óvatosan bánni, mert súlyos allergiás reakciót válthatnak ki. Ha a baba már megismerkedett velük, akkor jöhet a dió, mogyoró, mandula.

7. Tükörtojás ketchup rajzzal

tükörtojás.jpegAzt hiszem ezt nem kell jobban magyaráznom. Teljes kiőrlésű kenyérrel és pár szelet uborkával szoktam tálalni. (a képre kattintva - egy szörnyű kinézetű oldalon - szuper ötleteket találhattok arra, hogy hogyan lehet az unalmas, vagy "nemszeretem" ételekből nem túl bonyolult módon gyerekek kedvencét varázsolni)

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

reggeli recept