2014. jan 15.

Színes gyurma házilag

írta: ZSOla
Színes gyurma házilag

snowman_1.jpg
1Hó volt, hó nem. :) Ezen a télen legalábbis. Sajnos. Talán van aki vitatkozik az utóbbi kijelentéssel, de az tuti, hogy a taknyos időnek senki sem örül. Gyerekeinket - ahelyett, hogy hóembert építenének és szánkóznának - a lakásban kell lefoglalnunk.

Téli játékokon gondolkoztam, mikor eszembe jutott, hogy miért is nem csináljuk ugyanazt idebent? A szánkózáshoz csak egy nagyobb karton kell a babapopó alá, már húzhatjuk, tolhatjuk ide-oda, és simán készíthetünk hóembert is, csak egy kis furfang kell hozzá! Ráadásul ez el sem olvad...

Ha van kedvetek, gyártsatok velünk olcsó, gyors alapanyagot: bio gyurmát. A többit pedig bízzátok gyerkőceitek fantáziájára! Nálunk olyannyira bevált a dolog, hogy azóta minden probléma nélkül főzök, mert Mazsola is elvan a konyhában a maga "tésztájával" és eszközeivel. Ezen felbuzdulva számos kisgyermekes ismerősöm is kapott tőlünk ilyet ajándékba.

mazsola_gyurma.jpg

Ennek a gyurmának az az előnye a sima só-liszt gyurmával szemben, hogy légmentesen, pl. egy dobozban, vagy zacskóban tárolva egészen sokáig rugalmas és újra meg újra felhasználható lesz. A boltban kapható verzióknál pedig, az árán kívül a természetes összetevői miatt jobb. Persze, inkább ne fogyasszuk el a gyurma pogácsákat, de nem kell kétségbe esni, ha a gyermek megkóstol egy morzsát.

gyurma_hozzavalo.jpg

Hozzávalók:

                  • 2 bögre liszt
                  • 2 bögre meleg víz
                  • 1 bögre só
                  • 2 evőkanál növényi olaj
                  • 1 evőkanál citromsav

                  bolondítható:

                  • színezéshez: ételfesték
                  • luxus verzióhoz: illóolaj

1

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd jöhet az olaj és a jó meleg víz. A sistergő hangtól nem kell megijedni, a citromsav okozza, ez a dolga. :)

gyurma_1.jpgA kevergetéstől a massza először jó sűrű palacsinta tésztához hasonlít, aztán ahogy elkezdjük melegíteni - alacsony hőfokon - egyre sűrűsödik majd.

gyurma_2.jpgBár a kezünk már fárad, de így még nem jó:

gyurma_3.jpgAkkor vagyunk jó úton, ha a gyurma-kezdemény elválik a fazék falától és a közepén összeáll:

gyurma_4.jpgKicsit még itt is ragacsosnak néz ki, de amint kihűlt annyira, hogy kényelmesen meg tudjuk fogni, egy kis gyúrás hatására remekül összeáll. Ha fehér gyurmát akarunk, akkor kész is vagyunk. Ha pedig variálni akarjuk, akkor válasszuk gombócokra a masszát, és fúrjunk lyukat a közepükbe. Ide önthetjük az ételfestéket.

gyurma_színezés.jpg Ha nem szeretnénk nyakig színesek lenni, akkor inkább több lépcsőben erősítsük a színt. A festékes lyukat én betömtem egy kis csipet gyurmával, és igyekeztem úgy átgyúrni, hogy a festékkel ne érintkezzen a kezem közvetlenül. (persze nem történik semmi katasztrófa, akkor sem, ha éppen vörös vagy kék lesz a kezünk, meleg szappanos vízzel lejön) Ha túl halványnak értékeltem az eredményt, a fenti folyamatot ismételtem többször. Végül négy szép nagy gombócunk lett a fenti alapanyag mennyiségből.

szines_gyurma.jpg

Jó mókát kívánunk!

Szólj hozzá

játék ajándék recept gyurma