2014. feb 06.

Süssünk, főzzünk valamit! - Vendégbloggerünk gyönyörű babakonyhát épített

írta: ZSOla
Süssünk, főzzünk valamit! - Vendégbloggerünk gyönyörű babakonyhát épített

kiskonyha.jpgMikor egyik kedves olvasónk megírta nekünk, hogy férjével közösen komplett mini konyhát épített kislányuknak, átfutott a fejemen a gondolat, talán mi inspiráltuk őket karácsonyi DIY ötleteinkkel. Aztán megláttam a képeket és tátva maradt a szám! Gabinak hála - és köszönet a  vendégbloggerkedésért -, ebből a projektből mi (mindannyian) fogunk tudni tanulni...

 

2,5 éves kislányunk már hónapokkal ezelőtt elkezdett főzőcskézni. Leleményesen kitalálta, hogy a twisterem lesz a főzőlap, erre tette a konyhából kölcsönvett lábost. Kért hozzá merőkanalat, fakanalat. Az alapanyagok a félbevágható fa gyümölcsök és zöldségek (Plan Toys) voltak, majd a magunk által gyűjtött gesztenyék, néha az üdítős kupakok. Így karácsonyra kitaláltuk, hogy készítünk a mi kis szakácsunknak egy saját konyhát. A készen vásárolható műanyagok szóba sem jöhettek, egyrészt mert kicsik, másrészt mert amit meg tudunk csinálni magunk is, abból nem szeretünk készterméket venni. 

Először úgy gondoltuk, kartonból készítjük. Kutakodtunk a neten, találtunk is egész jókat pl. itt.  De aztán addig-addig ötleteltünk, míg a végén mégiscsak bútorlapból készült. A konyha szélességét az adta, hogy hova tudjuk eltenni, amikor útban van, vagy ideiglenesen nem használja a lányunk. A magasságát pedig őhozzá igazítottuk, illetve picit nagyobb lett, hogy ha nő, akkor is kényelmes legyen neki.

Az elemek méreteit mérnök Apuka összeírta és saját maga vágta le, majd élfóliázta, lamellózta és összeragasztotta. A hátlap rögzítése oldható kötéssel történt, így a szállítás is könnyebb volt. A mosogató egy peremes alumínium tál lett, aminek a helye ki lett vágva és a tál be lett ragasztva. A sütő ajtajának nyitását egy kisméretű zongorazsanér biztosítja, felül pedig egy mágnes csappantyú tartja zárt állásban. A szekrényajtó kivető pánttal lett rögzítve, de lehet ehhez is zongorazsanért használni.

A sütő gombjai nagyméretű, fekete Cappy-s üvegek kupakjaiból készültek.A kupakok belsejébe fából készített gomb lett ragasztva, ezek közepébe pedig egy tipli került, hogy forgatni is lehessen.  A gombok köré alkoholos filccel rajzoltam a fokokat és a jeleket (a nagy sütőről koppintottam).

És ami még nekem is meglepetés volt: a sütőrács! Apuka „szórakozott” egy keveset az elkészítésével: majdnem annyi ideig tartott, mire levágta a kis fa „pálcákat” + megcsiszolta + összeragasztotta, mint magát az egész konyhát elkészíteni :)

A sütő és a szekrényke fogantyúi elfekvőben voltak itthon. A hosszú fogantyú - amire felakaszthatja a kis szakácsnőnk a fakanalakat, merőkanalat, kesztyűt, stb. - a rendes konyhánk "maradéka" (eggyel többet vettünk, mint kellett volna, de most milyen jól jött!). Az IKEÁ-ban vásároltunk rá kis akasztókat, erre pedig az általam nem használt, új fakanalakat tettük, illetve kis merőkanalat, kis habverőt akasztottunk rá.

A sütő alatti nyitott polcra G.Mami készítette doboz került, amely Vas Népéből (szombathelyi napilap) készült :) Ez egy másik történet lenne, de az elkészítést pl. itt tudjátok megnézni.

A főzőlap először CD-kből készült volna. Vagyis el is készült, felragasztottam a 4 db megfordított CD-t, de másnap reggel leszedtem, mert mégsem tetszett, így inkább maradtunk az alkoholos filccel való rajzolásnál. Ezzel az a probléma, hogy a sok főzéstől lekopik. De van még egy ötletem: öntapadós papírból kivágom a köröket, ez lesz a következő javítanivaló. Illetve az egyetlen hiányosság, hogy nincs csap a mosogatónál (a helye megvan!)

További kellékek:

- C.Mami retro piros lábosai, amelyek pár évtizedesek, de milyen jól jöttek most :)

- 120 részes konyhai készlet - ez egyszerűen csúcs!! Nem csak sütni-főzni lehet velük, hanem pl. boltosat játszani, szétválogatni aszerint, melyik gyümölcs, melyik zöldség, melyik édesség, melyik pékáru, stb., illetve megtanulhatja gyermekünk azt is, melyik ételbe milyen hozzávalók kellenek. A minősége sem gagyi, tényleg szívből ajánlom, bár azt nem tudom, Magyarországon lehet-e kapni.

- Ikeás tányérak, poharak, evőeszköz - nem drága, jó minőségű, és nem a "nagy" konyhát pakolja ki a gyerek, amikor meg akar teríteni a babáinak :)

- kötényke – nálunk C.Mami készítette kis unokájának :)

Ha Nektek is van a családban "faiparos" vagy csak szimplán ügyes és kreatív apuka/nagypapa, akkor hajrá! Konyhakészítésre fel! Garantáltan örülni fog a gyerkőc. Nálunk nincs olyan nap, hogy ne főzne vagy sütne valamit :)

Ha pedig a büszkeségeteket Ti meg is osztanátok a többi Mamazsola olvasóval, szívesen várjuk képekkel és leírással beküldött csináld magad projektjeiteket a mamazsolablog@gmail.com címen.

 

Szólj hozzá

játék sütés ebéd